Jabuka i orasi spojeni u slatki okus koji volimo zimi.
Kuglof radim zadnjih par godina i moram priznati da nije tradicionalni kolač koji se radio u mojoj obitelji za blagdane. Od kad sam prošle godine kupila ovaj kalup još mi je draže raditi ga jer ovaj oblik mi je posebno efektan. Kako je za mene ovo kolač hladnijeg doba godine takvi su mu uglavnom i okusi. Uvijek je tu orah, mak, rogač, jabuka, cimet… okusi i začini koje zavoliš sve više što si stariji. Stavljam jedan od recepata koji volim, a znam da će biti upita. Recept je uz male modifikacije preuzet sa stranice bloga Domaćica. Uživajte!
Kuglof s jabukama i orasima
200 g smeđeg šećera
3 žumanjka
1 vanilin šećer
130 ml ulja
60 g mljevenih oraha
1 žličica cimeta
275 g mekog brašna
1 vrećica praška za pecivo
250 g naribanih jabuka
3 bjelanjka
Priprema
Kalup za kuglof namastite margarinom i pospite s malo oštrog brašna. Ako imate silikonski ne treba mastiti.
Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.
Sve sastojke, osim bjelanjaka, izmiksajte dok se ne spoje.
Bjelanjke posebno istucite u čvrsti snijeg i ručno umiješajte u smjesu za kuglof. Kad se sve spoji izlijte u kalup.
Pecite 50 minuta. Nakon cca 20 min kada se kuglof očvrsne pokrijte ga folijom kako ne bi izgorio.
Nakon što se kuglof ispekao, ostavite ga još 10 minuta u ugašenoj pećnici.
Ukrasite ga šećerom u prahu ili čokoladnom glazurom.